Asbestverbod van tafel: goed nieuws, toch?
Er komt geen verbod op asbestdaken. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft op dinsdag 4 juni tegen dit wetsvoorstel van het kabinet gestemd. We kunnen ons voorstellen dat je blij werd toen je dit nieuws hoorde. De kosten die samenhangen me asbestsanering kunnen namelijk hoog oplopen. En de subsidiepot van de overheid is ook al op sinds eind vorig jaar…..
Toch adviseren we je aan om nog eens goed na te denken over dit onderwerp. In dit artikel lees je waarom.

Voorkom gezondheidsrisico’s
De belangrijkste reden waarom wij je adviseren om goed na te denken over het risico van asbestdaken, is dat asbestdaken voor gezondheidsrisico’s zorgen in je omgeving. Het is aangetoond dat asbest negatieve effecten heeft op gezondheid (longkanker en mesothelioom). En ook al is het gebruik van asbest sinds 1993 verboden, er vindt nog steeds blootstelling aan asbest plaats. Denk hierbij aan het mogelijk vrijkomen van asbest tijdens het slopen of verbouwen van woningen en bedrijfsgebouwen of bij de reparatie van machines.
Aan de slag tijdens de Week van de RI&E
De week van de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) – van 17 tot 21 juni 2019 – is natuurlijk een mooi moment om als werkgever eens extra stil te staan bij deze gezondheidsrisico’s. Met de RI&E kun je de risico’s in je organisatie op een gestructureerde manier in kaart brengen. Hierbij wordt zowel gekeken naar de direct zichtbare aandachtspunten, zoals snijgevaar bij machines of valgevaar bij werken op hoogte, als zaken die niet direct tot uitval leiden. Denk bijvoorbeeld aan langdurige blootstelling aan hoge werkdruk, fysieke belasting door tillen en blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen en asbest.
Voorkom hoge kosten zorgen
Natuurlijk is er heel erg vervelend als iemand in uw omgeving gezondheidsklachten krijgt van asbest. Maar helaas blijft het niet bij dit risico: asbest werd veel verwerkt in gebouwen en mogelijk zijn deze onderdelen van het gebouw nog niet vervangen. Vooral het dak, dat bloot staat aan steeds extremere weersomstandigheden, vormt een risico. Het materiaal kan versleten zijn waardoor de kans op een forse schade aanzienlijk toeneemt. Als er schade aan het asbesthoudend dak ontstaat, wordt de omgeving afgesloten en kan je jouw gebouw niet meer in. Eerst moet er gesaneerd worden: de asbestdeeltjes kunnen namelijk gemakkelijk verspreid worden via de lucht, bodem of het water. En jij bent als eigenaar verantwoordelijk voor het opruimen van deze asbest.
Saneer wanneer het jou uitkomt
Deze saneringskosten, maar ook het verlies van omzet omdat je een aantal dagen jouw bedrijf niet meer in kunt, kunnen een flinke strop worden! Zo’n schade komt altijd op een ongelukkig, maar vooral onvoorspelbaar moment. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom adviseren wij je toch aan de slag te gaan met het sanering van asbest. Plan de sanering daarom op een moment dat het jou uitkomt, bijvoorbeeld tijdens een rustige periode maar je kunt ook jouw werkzaamheden om de saneringswerkzaamheden heen plannen. Heb je hierbij verbouwadvies nodig? Wij kunnen je helpen!
Goed verzekerd?
Wat als er asbest vrijkomt tijdens een brand? Is de schade dan verzekerd? Dit is afhankelijk van het soort verzekering en de dekking dat je hiervoor hebt afgesloten. In het producten- en dienstenoverzicht vind je een compleet overzicht van alle verzekeringen die je bij ons hebt afgesloten. Precies weten hoe het zit? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen je graag.